Størstedelen av de utstilte samlingene – det publikum får oppleve – kan knyttes til interiør.
Miljøutstillinger
Bygningsvernundersøkelsen frå 2019 viste at størstedelen (86%) av bygningene museene forvalter er tilrettelagt for bruk – med miljøutstillinger og eventuelt andre tilbud til publikum. I tillegg til at disse bygningene (med sine interiør) er en del av samlingene, inneholder de andre deler av samlingene, slik som foto, kunst og gjenstander.
Faste og skiftende utstillinger
I tillegg til miljøutstillinger har museene også faste og skiftende utstillinger – både i de kulturhistoriske bygningene og i egne utstillingslokaler i/ved museenes hovedbygg. Alle deler av samlingene kan være involvert i faste og skiftende utstillinger.
Forvaltning
En viktig del av forvaltningsarbeider handler om å sørge for at samlingene plasseres, håndteres og vises frem på en måte som minimerer nedbrytningen. Her er det viktig å se på objektenes nærmiljø, og faktorer som styrer dette slik som lys, temperatur, luftfuktighet, bruk og materialer (objektets egne material, samt andre material objektet er i kontakt med). Målet er å gi publikum en god opplevelse, samtidig som samlingene sikres for fremtiden.
Mål med prosjektet | Øke kompetansen ved museene innen forvaltning og formidling av interiør slik at publikum kan få en god opplevelse, samtidig som samlingene sikres for fremtiden. |
Aktuelle tema/ problemstillinger | – Preventive tiltak (IPM, lys, klima m.v.) – «Historien sitter i veggene» – formidling av interiør – Utstillingsdesign og materialalg i utstillinger – Vern eller bruk (rekvisitt vs samlingsobjekt) |
Følg prosjektet!
Prosjektet kan følges som blogginnlegg som samles her:
Tapeter i Bilstadhuset
Bilstadhusets lagdelte historie fortsetter i veggene. Kjøkkenet og stuen i overetasjen er spesielt unike fordi de har vært leid ut i mange år og har beholdt lag med intakt tapet som ikke sees i andre rom. Disse rommene i overetasjen har gjennomgått mer dekorative endringer…
Les merInteriøret i Bilstadhuset
Den 24. november hadde Museumstjenestene samling i Egersund som del av fellesprosjektet om interiør. Vi besøkte Bilstadhuset til Dalane Folkemuseum – et spennende hus som har mange interessante problemstillinger knyttet til interiøret. Olaug Økland tok imot oss og fortalte om historikken og planene for huset.…
Les merFagdager 2023
Program og påmelding til fagdagene finner du her: https://museumstjenestene.no/fagdager-2023/ Håper mange har mulighet til å delta!
Les merLinoleumsgulvene i Bilstadhuset
Bilstadhuset ved Nygaten 14 i Egersund er en fantastisk tidskapsel vel verdt et besøk. Bilstadhuset ble bygget av skipper Jacob Jacobsen Bilstad i 1844/45 og utvidet i 1868 for å romme hans seilmakerverksted, og forble i familiens eie til det ble overtatt av Dalane Folkemuseum…
Les merKonservering av rosemalte dører
Konserveringen av de rosemalte dørene i Derekhuset er nå ferdig! Denne typen rosemaling, “Telemarkstilen”, ble sannsynligvis malt av omreisende håndverkere under det store Skudenesfisket rundt 1830-1850. Les mer om historien og rosemalingen her. Dørene var i ganske god stand, men trengte litt konservering. De var…
Les merÅ kopiere foto i utstillinger
I Museumstjenestenes interiørprosjekt har vi sett mange eksempler på gamle foto i museenes miljøutstillinger og avdelinger. Det sies at et bilde kan si mer enn tusen ord. Dette gjenspeiles ved at veggflater brukes til bilder, som oftest uten medfølgende tekster. Bildene illustrerer det man ønsker…
Les merAutentisitet, original og kopi
Museumstjenestene er godt i gang med fellesprosjektet om interiør i Rogaland. Målet er å se på hvordan interiør best mulig kan ivaretas samtidig som det gir en god publikumsopplevelse. Grunnleggende for prosjektet, og felles for faggruppene, er begrepene autentisitet, kopi og original. Mange spørsmål rundt…
Les mer