Museenes interesse for, og kunnskap om, overflatebehandling har økt de seneste årene. Mens man tidligere var mer opptatt av fargen på veggen, er man nå også oppmerksom på bindemiddelet og malingstypen. Samtidig er det ikke nok å velge riktig malingstype:

(…) suksessen treng ikkje berre henge saman med eigenskapane til målinga, men også med oppbygginga av veggen, underlaget, forarbeidet, veret, kosten og arbeidsmåten.

Varmare, våtare, villare. Rapport om museas møte med klimatutfordringane. (Høibo, 2017)

Det vil slik være viktig å gjennomføre kurs/samlingar i bruk av ulike typer overflatebehandling. Dette kan f.eks. arrangeres av det lokale byggnettverket.

I klimarapporten konkluderes det med at museene har svakt dokumentert kunnskap om overflatebehandling, og det foreslås å gjennomføre forsøksprosjekt for å øke kunnskapen:

Det burde vore gjennomført forsøk med bruk av ulike slag måling (…) under ulike forhold for å få betre dokumentert kunnskap om kva som verkar og kva som ikkje verkar.

Varmare, våtare, villare. Rapport om museas møte med klimatutfordringane. (Høibo, 2017)

Dette kan man gjøre ved å montere oppstrøksprøver av ulike typer overflatebehandling (for eksteriør) på mur og tre i ulike deler av fylket, f.eks. ved hvert regionmuseum. Et slikt fellesprosjekt bør gjennomføres i samarbeid med konservatorene i Museumstjenestene.

  • MÅL 1: Gjennomføre kurs/samlinger om overflatebehandling.
  • MÅL 2: Sette i gang et forsøksprosjekt om overflatebehandling. F.eks. montere oppstrøksprøver av ulike overflatebehandlinger ved hvert regionmuseum i fylket.

Følg prosjektet!

Prosjektet kan følges som blogginnlegg som samles her:

Kurs i linoljemaling

Me har gleda av å invitera til kurs i linoljemaling 14. og 15. september. Kurset er del av fellesprosjekt om overflatebehandling. Med dette kurset vil me læra meir om: Program Dag 1 – torsdag 14. september 09:50 Oppmøte, Børeviga (kart). Båttur over til Natvigs Minde.…

Les mer

Val av farge og pigment

Derekhuset blei i dag malt med tranmaling igjen – slik det var malt tidlegare. Bygningsantikvar i Museumstjenestene, Sahra, gjorde ein fargeundersøking (AFR) av dei eldste kledningsborda på huset. I det første laget fann ho fleire indikatorar på at tranolje var bindemiddelet: Det har vore vanleg…

Les mer

Kurs i tranmaling

Me har gleda av å invitera til kurs i tranmaling 28. og 29. juni 2022. Kurset er del av fellesprosjekt om overflatebehandling. Program – onsdag 28. juni Program – torsdag 29. juni Praktisk info Påmelding Meld deg på via lenk her: https://pameldinger.no/e/pttkut Les meir om…

Les mer

Komposisjonsmaling

Komposisjonsmaling består av tre hovudingredienser: vatn, mjøl og pigment. Nokre oppskrifter inneheld også såpe, jernvitrol, tjøre og/eller linolje. Bruk av komposisjonsmaling kan førast tilbake til 1600-tallet, og malinga var mest vanleg fram til 1950-talet. Den er billeg og enkel å framstilla og ofte brukt på…

Les mer

Kurs i overflatebehandling av mur

Me har gleda av å invitera til kurs i overflatebehandling av mur på Utstein kloster 25. og 26. mai. Kurset er del av fellesprosjekt om overflatebehandling. Program – dag 1 (25. mai) – KALK Program – dag 2 (26. mai) – SILIKAT Praktisk info Påmelding…

Les mer

En introduksjon til AFR (Architectural Finishes Research)

Architectural Finishes Research (AFR) er et voksende fagfelt innen konserveringsfaget. Vi i Museumstjenestene kommer snart til å tilby denne tjenesten til museene våre, i forbindelse med fellesprosjektet vårt i år om overflatebehandling. AFR kan bidra til tolkningen av en bygnings arkitektoniske, dekorative og sosiale historie…

Les mer