Tekstilhåndteringskurs

Fredag 16. november deltok fire representanter fra Samlingsteamet på tekstilhåndteringskurs holdt ved Bevaringstjenestene på Salhus. Å delta på slike kurs er et viktig tiltak for å øke teamets kunnskap om spesifikke materialgrupper og den praktiske håndteringen av disse. Dette er en fordel som kommer alle museene til gode. Ekstra hyggelig var det at vi hadde følge av ansatte fra Museum Stavanger, Ryfylkemuseet og Haugalandmuseene.

Hva er den største utfordringen ved magasinering av bomulltekstil?

T.v. Anna Helgø og Kate Newland fra MUST øver seg på å rulle tekstilgjenstand, Foto: Jeanne Dalbu, Samlingsteam Rogaland

Kurset ble holdt av tre tekstilkonservatorer og besto av en teoretisk del på formiddagen og en praktisk del på ettermiddagen. På den teoretiske delen fikk vi lære om ulike materialtyper og grunnstrukturer. Dette er faktorer som påvirker tekstilenes fysiske egenskaper og nedbrytning. Ved behandling av tekstiler er nettopp slik kunnskap retningsgivende for håndtering og magasinering. For eksempel vil vegetabilske fibre som bomull være mer utsatt for muggsopp, da den holder godt på fuktighet. I motsetning vil ikke ull være like utsatt for muggsopp, men derimot skadedyr.

 

Hvorfor bruke hansker? – jeg vasker da hendene regelmessig

På den praktiske delen av kurset, fikk vi demonstrert ulike måter å montere for oppheng, samt pakke, rulle og polstre tekstiler. Deretter var det deltakernes tur å forsøke under veiledning av kursholderne. Men aller først, sørg for et rent underlag og BRUK HANSKER! Dette er primært for din egen del, sekundært for gjenstanden. I håndteringen av museumstekstiler er det alltid fare for muggsopp eller pesticider. Velg da nitril- eller latekshansker, hvite bomullshansker er ikke tilstrekkelig.

Tekstilhåndteringskurset var et godt gjennomarbeidet kurs med stort fokus på erfaringsbasert kunnskap og praktisk håndtering. Det er selvsagt alltid et pluss når kursholderne deler ut «godteposer» med materialprøver, samt skjemaer med praktisk veiledning og anbefaling til videre lesing.

Dersom det klør i fingrene dine etter å prøve ut de ulike metodene selv, kan du glede deg til vårens fagdag!

Kurslederne fra Salhus demonstrer hvordan tekstiler kan henges i utstillinger, Foto: Jeanne Dalbu, Samlingsteam Rogaland

Skrevet av Lise C. Aasen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s