I september dro samlingsteamet på femdagers studietur til Roma. Dagene var fullpakket med besøk til ulike konserveringsatelier, museer og kirker. Vi var bl.a. innom ISCR (Instituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro), barokkirken St. Marta, Accademia di San Luca (det eldste klassiske kunstakademiet i verden), ICG (Istituto Nazionale per la Grafica) bare for å nevne noen. Til dette nyhetsbrevet er to av besøkene beskrevet. Dersom det skulle være interesse for å lese mer er det skrevet et lengre referat fra studieturen. Denne er oversendt til samlingsansvarlig ved ved det enkelte museum.

ISCR (Instituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro) er et institutt under Kulturarvdepartementet og består av fem avdelinger: konservering, arkeologi, landskap- og bygningsvern, konservatorutdanning og dokumentasjon. Under avdeling for konservering er det tretten konserveringsatelierer og fire naturvitenskapelige laboratorier. I løpet av vår studietur i Roma, fikk vi besøkt omtrent åtte av disse atelierene. Av disse var det særlig et panelmaleri fra 1500 tallet som utpekte seg som spesielt interessant. Panelmaleriet måtte gjennomgå to anoxia-behandlinger for å fjerne borebiller. Dette er en svært intrikat og tidkrevende prosess. Enkelt forklart blir oksygen erstattet av nitrogen og på den måten kveles skadedyrene. Det krever imidlertid en nøye kontroll av relativ luftfuktighet, slik av treverket ikke tørker ut.

På vei hjem fra ISCR fikk vi en omvisning i den eldre barokkirken St. Marta. Denne har blitt omgjort til et visningssted for konservering av fresker, som i tillegg er åpent for publikum. I kirken ble vi vist tre ulike konserveringsprosesser av muralmalerier.


Et besøk som gjorde spesielt inntrykk på oss var Accademia di San Luca, det eldste klassiske kunstakademiet i verden. Akademiet ble grunnlagt i 1577 og flyttet i 1934 til de nåværende lokaler. Der fikk vi en presentasjon med ISCR konservator Davide Fodero av 3D teknologi for replikasjon av kunstgjenstander, samt dens nytte i forbindelse med restaurering og konservering.

3D, eller tredimensjonal teknologi kan brukes til å lage kopier av kunst- og museumsobjekter. Teknologien kan også brukes til å reprodusere manglende deler og detaljer på kunst- og museumsobjekter under visse forutsetninger: Hvis gjenstanden er symmetrisk og det mangler deler av den ene siden, så kan man kopiere detaljen fra motsatte / intakte side, speilvende denne og få reprodusert den manglende detalj. Hvis gjenstanden har gjentakende liknende detaljer / elementer og en eller flere av disse mangler, så kan man kopiere og replikere disse og få satt inn kopier hvor det er mangler. Å få innblikk i denne teknologien var svært interessant og vil komme godt med i framtiden. Kort oppsummert var turen fylt med faglig innhold, ny kunnskap og inspirasjon som vi tar med oss hjem. Takk for turen!