RAPMUS – lenge leve plasten!

Har ditt museum noen plastgjenstander i samlingen? Og hvordan er tilstanden til disse? For hvordan kan man best bevare kunst- og kulturgjenstander bestående av plast?

Plastprosjekt

Eksempel på plastgjenstand i museumssamling.

Samlingsteamet i Rogaland deltar som partner i et nasjonalt forskningsprosjekt om plastgjenstander. Prosjektet har tittelen RAPMUS (Redusert aldring og aktiv konservering av plastgjenstander i museer og samlinger) og har som mål å hindre at en viktig del av kulturarven vår smuldrer opp og går tapt. Med prosjektet ønsker vi å øke bevisstheten om plastmaterialene, dets egenskaper og mulige nedbrytningsprosesser. Hver gang samlingsteamet registrerer en gjenstand som inneholder plast, overføres informasjonen til plastprosjektets database. Deltagelsen i prosjektet skal ikke gå utover det daglige arbeidet.

Med støtte av Oslofjordfondet startet prosjektet i september 2017 og skal fortsette fram til juli 2021. De resterende partnerne i prosjektet er Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Vestfoldmuseene, Norsk oljemuseum, Norsk industriarbeidermuseum, Norsk teknisk museum, Kunst i offentlige rom (KORO), Museene i Sør-Trøndelag, Norner Research og Centre National d’Evualation de Photoprotection (CNEP). Ytterligere informasjon: http://samlingsforvaltningen.vestfoldmuseene.no/rapmus/

RAPMUS-møte i Stavanger

RAPMUS-møtet i Stavanger ble holdt på Norsk Oljemuseum 12. til 13. juni og hadde 14 deltakere fra forholdsvis ti ulike institusjoner. I forkant av møtet utførte Anja Sandtrø, gjenstandskonservator ved Nasjonalmuseet, overfladiske FTIR-undersøkelser (Fourier Transformasjon Infrarød Spektroskopi) på plastgjenstander i MUST og Norsk oljemuseums samlinger. Disse museene ble prioritert i denne omgang pga. kort tidsfrist og knapt med tid.

Anja Sandtrø utfører FTIR-analyser av Marit Aanestads Pleksicollage.

Dersom ditt museum har noen plastgjenstander i samlingen som du ønsker en grundigere undersøkelse av, håper vi du tar kontakt!


Skrevet av Lise Chantrier Aasen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s